Swipe to the left

Блог

30 ноември 2022 г.

ТАНЗАНИТ – елитният камък с висока вибрация

Днес ще ви разкажем за един от редките камъни, добивани под екваториалните лъчи на африканското слънцето. Залежите му са толкова малко, че скоро ще бъде изчерпан и това ще го нареди сред най-желаните скъпоценни камъни в минералното царство.

6 октомври 2022 г.

АМБЪР – другото име на медното чудо кехлибар

Амбър или кехлибар – говорим за един и същи полускъпоценен камък. Той е един от най-старите познати на човечеството камъни, формиран по естествен път от втвърдена и фосилизирана дървесна смола. Кехлибарът е особено лек като материал и тази негова уникална характеристика го прави изключително предпочитан за по-едри бижута.

26 август 2022 г.

ТУРМАЛИН – най-разноцветният камък в минералното царство

Турмалинът е от най-популярните и интересни скъпоценни камъни в света. Това е и най-многоцветния минерал, защото може да бъде открит в различни разцветки и техни нюанси. Отделните цветови разновидности на турмалина носят различни имена: розовият и малиновият турмалин са известни като „елбаит“, червеният - „рубелит“, зеленикавите се наричат „верделит“, черният турмалин е „шерл“, „ахроит“ е безцветният и т.н. Цветовото разнообразие на този камък е толкова обширно, че експертите по минерали все още имат съмнения дали в короните на древните крале рубините не са били всъщност турмалини...

21 юни 2022 г.

ЛАРИМАР – синьото богатство на Карибите

Ако в минералното царство има дълбоко пазени тайни, то една от тях се отнася за полускъпоценния ларимар – рядък и силен духовен камък с изключителни лечебни свойства.

Ларимарът е познат отскоро на гемологията – първите и единствени залежи от него са открити всредата на 70-те години на миналия век в Доминиканската република. Наименованието му е комбинация от името на дъщерята на откривателя му "Лариса" и испанската дума "мар" – море, заради уникалната смесица от синьо-бели цветове, които напомнят за лазурните тонове на магическия карибски басейн.

21 април 2022 г.

АМАЗОНИТ – омайна тюркоазена магия

Наименованието на този изключително магичен синьо-зелен камък произлиза от името на река Амазонка. Мнозина смятат, че едни от първите находки на амазонит са били намерени именно край поречието на най-големия водосборен басейн в света. Тогава били наречени „амазонитови камъни“. По-късно им било дадено по-краткото име - амазонит.

25 февруари 2022 г.

ПЕРИДОТ – скъпоценният камък на египетските владетели

За името на този изключително интересен скъпоценен камък има няколко хипотези. Част от тях твърдят, че наименованието идва от арабската дума „faridat“, което означава „скъпоценен камък“, а други, че названието е дадено от старофренски и означава „злато“. За този уникален зелен минерал, известен още като оливин или хрозолит, знаем че в миналото е бил по-ценен дори от диамантите.

21 декември 2021 г.

ЦИТРИН – топлата сила на слънчевия цвят и лятото

Цитрин – звънко и запомнящо се име на прекрасен полускъпоценен камък, част от голямата фамилия на кварца. Името му е заимствано от латинската дума „citrus“ заради лимоновия оттенък и цветовата прилика с цитрусовия плод

  1. 1
  2. 2
  3. 3