Swipe to the left

Блог

6 декември 2023 г.

КОРАЛ – в огнената градина на морето

Коралът принадлежи към малка група в минералното царство, която обединява органичните полускъпоценни камъни. Независимо, че в древността този минерал е бил смятан за растение, днес коралът се радва на голям интерес от страна на ювелирите. Около него има магия!

8 ноември 2023 г.

ЛАПИС ЛАЗУЛИ – небесният камък на мъдростта

Лапис лазули, познат и с името лазурит, е камък с наситен тъмносин цвят със златисти точици. Името му произлиза от латинското lapis, което означава "камък" и персийската lazhuward (лазувард) - „небе“. Или с други думи – небесен камък.

1 юни 2023 г.

ОПАЛ – великолепие от светлина и играта на цветовете Част 2

Светлината и сиянието в опала го даряват и със славата на камък на надеждата и чистотата.

Съществуват две основни разновидности на опала: обикновен и скъпоценен опал. Всяка от тези групи може да се раздели допълнително на още подгрупи, според своя цвят и произход, но ние ще разгледаме основните и най-важни от тях.

25 май 2023 г.

ОПАЛ – великолепие от светлина и играта на цветовете - Част 1

Опалът е един от най-загадъчните скъпоценни камъни, на който са предавани различни мистични свойства през вековете. Представлява аморфна маса от силициев двуокис с високо водно съдържание – между 5 и 25%. Специфичната играта на цветове, която се наблюдава по повърхността на опала е резултат от дифракцията на светлината от малки, неравномерно, но плътно разположени силициеви сфери.

30 ноември 2022 г.

ТАНЗАНИТ – елитният камък с висока вибрация

Днес ще ви разкажем за един от редките камъни, добивани под екваториалните лъчи на африканското слънцето. Залежите му са толкова малко, че скоро ще бъде изчерпан и това ще го нареди сред най-желаните скъпоценни камъни в минералното царство.

6 октомври 2022 г.

АМБЪР – другото име на медното чудо кехлибар

Амбър или кехлибар – говорим за един и същи полускъпоценен камък. Той е един от най-старите познати на човечеството камъни, формиран по естествен път от втвърдена и фосилизирана дървесна смола. Кехлибарът е особено лек като материал и тази негова уникална характеристика го прави изключително предпочитан за по-едри бижута.

26 август 2022 г.

ТУРМАЛИН – най-разноцветният камък в минералното царство

Турмалинът е от най-популярните и интересни скъпоценни камъни в света. Това е и най-многоцветния минерал, защото може да бъде открит в различни разцветки и техни нюанси. Отделните цветови разновидности на турмалина носят различни имена: розовият и малиновият турмалин са известни като „елбаит“, червеният - „рубелит“, зеленикавите се наричат „верделит“, черният турмалин е „шерл“, „ахроит“ е безцветният и т.н. Цветовото разнообразие на този камък е толкова обширно, че експертите по минерали все още имат съмнения дали в короните на древните крале рубините не са били всъщност турмалини...

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
Абонирайте се за нашия Бюлетин и вземете
10% отстъпка за първа поръчка
Не, благодаря