Swipe to the left
АМАЗОНИТ – омайна тюркоазена магия

АМАЗОНИТ – омайна тюркоазена магия

21 април 2022 г.

Наименованието на този изключително магичен синьо-зелен камък произлиза от името на река Амазонка. Мнозина смятат, че едни от първите находки на амазонит са били намерени именно край поречието на най-големия водосборен басейн в света. Тогава били наречени „амазонитови камъни“. По-късно им било дадено по-краткото име -амазонит. Съвременните минералози оспорват това и са на мнение, че древните всъщност са открили там съвсем други камъни, които погрешно са сметнали за ново откритие, за да им дадат това име. Нефритът, тюркоазът, халцедонът и други минерали в зеленикаво-тюркоазената гама спокойно могат да бъдат взети за нов вид, особено в далечното минало. Независимо от това амазонитът, със своя омаен цвят, се оприличава с тюркоазените води на река Амазонка.

Амазонитът е единственият камък със зеленикав цвят от фелдшпатовата група кристали. Цветовите му вариации включват тюркоазено, синьо-зелено, нюанси на зеленото. Във всеки открит камък те са разпределени неравномерно. Този минерал има стъклен отблясък. Смята се, че силата му се определя от наситеността на цвета.

бижута с амазонит

Украшения, статуетки и всякави орнаменти от амазонит са открити в гробницата на фараона Тутанкамон в Египет. Дори плочките, които формират свещената Книга на мъртвите, са били направени с този камък. Смята се, че в древността е бил добиван в Етиопия и Египет. Едва през 18-ти век значителни количества от минерала започват да се внасят в Европа от далечна Бразилия.

Амазонитът бил на почит сред руските ювелири и може да бъде открит в богатите колекции от скъпоценности на тамошните владетели. Вази, бижута и различни декоративни предмети, произведени от амазонит, присъстват в постоянните експозиции в Ермитажа.

Днес находища на този красив минерал има в дълбините на руската тундра, Китай, Намибия, край бреговете на Мадагаскар, Индия, Бразилия, САЩ и др. Интересно за него е, че се добива на необикновени места и тогава го обгръща в още по-голяма загадъчност.

Използван за лечение на различни болести на легендарните жени-воини – амазонките - и за обточване на техните щитове, днес амазонитът има славата на камък, който носи смелост на своя притежател, но по един фин начин насърчава увереността му, балансира го и стимулира вярата в собствените заложби. Това е изключително благоприятен камък за установяване на стабилност и вяра в себе си. Работата с амазонит помага на човек да засили положителни черти в характера, както и да поставя граници на връзки, хора, емоции и обстоятелства в живота. Това е минерал, който помага много на своя притежател да се отстоява и да заобича повече себе си.

Амазонитът оказва благоприятно влияние върху съня и по-точно върху по-дълбокото и мъдро разбиране за сънищата ни. Затова може да поставите амазонит на нощното си шкафче или под възглавницата, за да се убедите в неговото магично влияние.

Зеленият цвят е най-успокояващия тон в природата. Тюркоазените нюанси на този невероятно красив минерал оказват силно положително влияние върху енергийните потоци в човешкото тяло. Амазонитът успокоява, балансира и разпръсква акумулираната негативна енергия, облекчава тревожността, страховите неврози и дълбоките емоционални травми. Ако се носи като украшение, е препоръчително да бъде под формата на медальон, който покрива гърлената или сърдечна чакра.

Амазонитът има славата на камък, който оказва положително въздействие върху любовните и семейните отношения, особено ако в тях често има напрежение. Той служи за трансформатор на напрежението в спокойствие и хармония, която укрепва връзките.

Освен това е символ на сила, решителност и лоялност. Едно от любопитните му мистични свойства е, че засилва младежките пориви у своя притежател, подмладява кожата и подобрява състоянието на костите и зъбите, като способства за цялостна регенерация на клетките.

Ако сте напрегнати или често изпитвате безпокойство, може да облекчите тези състояния масажирайки тялото си с полирани камъни амазонит. Смята се, че действа активно срещу болести на ендокринната система, блокажи в нервната система, депресивни състояния или при постоянен стрес.

Друго положително влияние върху здравето на човека е терапията с амазонит при натрупване на мазнини в тялото. Масажирането с камъка съдейства за правилно разпределение на мазнините, като способства за разнасяне на натрупванията им.

Като повечето скъпоценни камъни, амазонитът е добре да бъде почистван с хладка вода с разтворена в нея морска сол.


Бижутата с амазонит са истинска радост за окото, любим минерал за бижутери и достойно украшение за всеки, който отстоява себе си.

Пленихте ли се и вие от силата на този разкошен тюркоазен минерал? Разгледайте нашата съкровищница и изберете своето ново бижу с този амазонит!

Абонирайте се за нашия Бюлетин и вземете
10% отстъпка за първа поръчка
Не, благодаря