Swipe to the left
АМБЪР – другото име на медното чудо кехлибар

АМБЪР – другото име на медното чудо кехлибар

6 октомври 2022 г.

Амбър или кехлибар – говорим за един и същи полускъпоценен камък. Той е един от най-старите познати на човечеството камъни, формиран по естествен път от втвърдена и фосилизирана дървесна смола. Кехлибарът е особено лек като материал и тази негова уникална характеристика го прави изключително предпочитан за по-едри бижута. Използван е от праисторически времена за изработване на накити и религиозни предмети. Смята се, че някои от кехлибарените находки са на възраст от 30 до 90 милиона години! Затова и е много вероятно да усетите мъдростта на времето докато носите украшение с този заземяващ камък на по-висшите енергии.

Кехлибарът притежава топъл меден цвят в преливащи нюанси. Събрал огъня от слънчевите лъчи, този красив камък носи огромна енергия. Тъй като някога е бил жива субстанция, той често се нарича „Петия елемент”, който управлява и обединява земята, въздуха, огъня и водата, и в известен смисъл е първичния източник на тези елементи. Цветовите му вариации обхващат различни оттенъци на жълто, златисто, оранжево, дори кафяво. На някои места по света се откриват кехлибари в зеленикаво и дори синьо. Те се славят като особено ценни и с много интересно променлива повърхност, в зависимост от това с каква светлина биват облъчвани. Ако синият кехлибар бъде облъчен с фосфорисцираща светлина, цветовете му ще станат ярко сини, но ако бъде насочена към него бяла светлина, тогава той ще изглежда жълтеникаво-кафяв.

Към днешна дата основни източници на кехлибар са Балтика и Доминиканската република. Кехлибарът от Балтика е по-стар, но в кехлибара от Доминиканската република е по-вероятно да има следи от вкаменени животинки или растения, уловени, когато смолата е била лепкава. Отлежавали хиляди години в недрата на планетата, тези кехлибарени находки са неповторими и силно желани за бижу.

От дълбока древност кехлибарът се използва за изработката на амулети. Той генерира положителна енергия и зарежда, повишава настроението, трансформира негативните емоции в позитивни. Много народи са запознати с този камък като средство за концентрация преди медитативни практики. Кехлибарът намира широко приложение и като декоративен елемент.

Кехлибарените камъни са популярни лечители на Свадхистхана чакра (втора чакра). Тя отговаря за правилното функциониране на пикочно-полова система, за долната част на храносмилателната система и гърба. Небалансирана втора чакра влияе на половата продуктовност, болките в долната част на гръбнака, сексуалността и емоционалното състояние на човек. Балансирана с помощта на кехлибарени камъни, тази чакра благоприятства нормалната сексуалност, прави ни по-творящи, по-щастливи и по-доволни от живота.

Смята се, че тъй като амбърът е поел силата на слънчевите лъчи и я е запечатал завинаги в себе си, той дарява приносителя си с красота, оптимизъм, вяра в божествения план и радост. Кехлибарът пречиства душата, оказва положително влияние върху нервната система. Особено ценен е за хора с проблеми на щитовидната жлеза. Алтернативните медици го препоръчват като лечебен камък, който е хубаво да се носи в близост до тази жлеза като самостоятелен камък или под формата на колие. Смята се, че продължителното му носене спомага хармонизирането й и тушира проблемите.

Кехлибарът е особено мощен камък за защита и често предпочитан за различни магически ритуали.

Освен че намира широко приложение в бижутерията, амбърът се използва за лечение на различни физически неразположения: при мускулни болки, при различни кожни възпаления, при нервни неразположения. Друго негово въздействие е, че ако страдате от главоболие и положите кехлибар върху напрегнатото място, ще усетите облекчение. Това е универсален камък, който може да се носи и от деца, и от възрастни.

Разпознаването на кехлибара е лесно, но ако искате особено силен и въздействащ кехлибарен камък, изберете този с по-тъмни и богати нюанси.

Амбърът е лесен за грижа и поддръжка. Като всички други камъни е препоръчително да го почиствате на течаща вода, да го оставяте да се зареди от свежите лъчи на Слънцето. А ако искате да бъде с по-силен блясък, може да го полирате с мека кърпа и капчици зехтин.

Изберете своето ново бижу с кехлибар за едно очарователно и слънчево лято каквито нюанси има във всеки кехлибарен къс.

Вижте всички бижута с кехлибар в нашата богата съкровищница. ☺

Бижута с кехлибар, предлагани от Обичка...


Абонирайте се за нашия Бюлетин и вземете
10% отстъпка за първа поръчка
Не, благодаря