Swipe to the left
ГРАНАТ – страст и любов, просперитет и сила

ГРАНАТ – страст и любов, просперитет и сила

3 август 2021 г.

Гранатът е скъпоценен камък, който носи бизнес успех и изобилие, утвърждава любовта и предаността в сърцето на своя притежател.

Разпознаваме редица минерали, обединени под името Гранат, поради близката им формула и кристална решетка, но различни по химичен състав. Плътният тъмночервен цвят е най-добре познат сред ювелирите, макар че гранатът притежава и други оцветки. Те варират от наситено тъмно червено до розово, оранжево, лилаво и кафяво. Съществуват дори и зеленикави гранати, а сините, например, са сред най-редките и скъпи вариации, открити съвсем наскоро, едва през 90-те години на миналия век.

Името на граната е забулено в мистерия, но до нас е достигнала информацията, че произлиза от старата английска дума „gernet“, което означава „тъмен“ или е превод на латинското „granatus“. Известно е, че най-популярния цвят на камъка наподобява семената на плода нар и тази символика обуслява името му. Първите сведения за граната датират още от бронзовата епоха и това е още едно доказателство за далечната връзка на човека с енергията на този величествен скъпоценен камък.

гранат

Гръцката митология също поставя камъка гранат на достойна позиция и го споменава в мита за Персефона, единствената дъщеря на Деметра, богинята на плодородието, и Зевс. Персефона е царицата на подземното царство, съпругата на Хадес. Когато той я отвлича, Персефона започва отчаяно да търси майка си Деметра. Хадес решава да я пусне, но не просто така, а при условие половин година да е на Земята, а след това половин година в подземното царство на Хадес. И за да бъде сигурен, че желанието му ще бъде спазено, Хадес храни Персефона със семена от нар, тъй като поверието казва, че който яде нещо в подземния свят, ще изпитва винаги силна нужда да се завърне назад. От този мит може би идва и приписаното влияние на граната, да кара човек винаги да се завръща у дома, когато пътува надалеч.

Разнообразието на граната му отрежда място не само в бижутерното изкуство. В зависимост от цвета, твърдостта и свойството да пропуска светлина, някои гранати се използват за абразив, а останалите намират широко приложение в бижутерията и лечебните енергийни практики.

Гранатът е мощен камък за предпазване и съхраняване на приятелството и любовта. Неговата доказана сила е да защитава от зли енергии, да служи за закрила на човек, когато е на път и най-вече да подпомага завръщането му у дома.

Най-популярната цветова гама на граната е червената. Тя недвусмислено се отнася към благотворното му влияние върху кръвоносната система и оказва благоприятен ефект върху сърцето. Но това не изчерпва оздравителните му свойства върху хората. Гранатът действа регенериращо на организма, като оказва изключително благоприятно влияние върху хипофизата.

бижута с гранат

Въздействащият червен цвят стимулира сексуалната енергия, но в посока постигане на баланс, повишава самочувствие, подкрепя волята. Енергизиращата сила на граната се причислява и върху настроението на човек, като му носи издръжливост и бодрост.

Гранатът е и камък на любовта, най-вече заради подкрепящата му роля върху изграждането и съхраняването на лоялността, приятелството, предаността и доверието на влюбените. Затова много често е предпочитан подарък за влюбени двойки. Прието е да се подарява и за втората годишнина от сватбата.

Ако искате да засилите вибрацията и вътрешната си сила, включително и сексуалната, изберете гранат. Камъкът способства за балансиране на енергийното поле, като го пречиства, а физическото тяло очиства от токсини.

Астрологията отнася този камък към представителите на зодия Водолей, а някъде можем да открием и асоцииране със зодия Козирог. Очевидно зад двата зодиакални знака стои техният управител Сатурн – символизиращ стабилност, достолепие, защита. Гранатът е камъкът на родените през януари.

Гранатът се отнася към втората и сърдечната чакри. Затова ако почувствате апатия, меланхолия и блокаж на творческата си енергия, може да полагате пречистен гранат върху зоната на слънчевия сплит по време на медитация или друга духовна терапия.

Блокажи във втора чакра и при мъжете, и при жените, могат да бъдат подпомагани с полагане на червен гранат. Мощното му влияние върху творческия център ще окаже благоприятен ефект при безплодие.

Изберете своето бижу с червен гранат от нашата съкровищница!


Абонирайте се за нашия Бюлетин и вземете
10% отстъпка за първа поръчка
Не, благодаря