Swipe to the left
ЛАРИМАР – синьото богатство на Карибите

ЛАРИМАР – синьото богатство на Карибите

21 юни 2022 г.

Ако в минералното царство има дълбоко пазени тайни, то една от тях се отнася за полускъпоценния ларимар – рядък и силен духовен камък с изключителни лечебни свойства.

Ларимарът е познат отскоро на гемологията – първите и единствени залежи от него са открити всредата на 70-те години на миналия век в Доминиканската република. Наименованието му е комбинация от името на дъщерята на откривателя му "Лариса" и испанската дума "мар" – море, заради уникалната смесица от синьо-бели цветове, които напомнят за лазурните тонове на магическия карибски океан.

Оцветяването на ларимара може да варира от светлите нюанси на небесносиньо до тъмните гами на синия цвят. Повърхността на минерала проблясва в бяло и сиво. Плавните преходи и преплитащите се линии създават илюзия за движение вътре в камъка, а „живото“ усещане за морско вълнение правят всеки камък различен от другия.


Ларимарът е сравнително млад минерал и затова неговите магически и лечебни характеристики все още не са напълно изучени. Твърди се, че възстановява човешката психика чрез своя нежен и необичаен природен рисунък.

В Доминикана е наричан още „камъкът на Атлантида“ и се смята, че стимулира еволюцията на планетата. Неразривно е свързан с божествената женската енергия и помага на жените да заздравят своята връзка с Майката Земя. Продължителното носене на камъка спомага за по-дълбокото разбиране на вътрешния свят и развитието на душата. Заради невероятния си омиротворяващ цвят, способства за по-дълбоко медитативно състояние, тъй като издига съзнанието и хармонизира тялото.

Ларимарът има и редица защитни функции. Предпазва от негативни влияния, засилва интуицията и вътрешният ни глас, дава външно проявление на мъдростта и природната интелигентност.

Психологически този разкошен камък отстранява блокажите в съзнанието. Положен на сърцето, третото око или слънчевия сплит, спoмага за премахването на неправилно структурираните мисловни форми. Той е много полезен за онези, които изпитват стрес и тревожност. Голяма част от притежателите на това великолепие отчитат повишено усещане за спокойствие и равновесие, както и понижаване на депресивните състояния и апатията.

Връзката на ларимарът с елемента Вода e изключително силна. Този елемент, представляващ емоционалната сфера и силата на сетивата, управлява нашите емоции и регулира водите в тялото ни. Затова се препоръчва използването на ларимар за всички емоционални проблеми, като такива, причинени от нехармонични взаимоотношения, социална неудовлетвореност или друг вид вътрешно напрежение.


В ментално отношение ларимарът внася ведрост и яснота, като същевременно стимулира креативността и творчеството, заложени в човека. Този небесно-син „лечител“ помага да подобрим себеизразяването си, учи ни на търпение и безусловно приемане на хората и ситуациите в живота ни. Олицетворява мир, изцеление и любов.

Ларимарът е вид пектолит с вулканична природа и се характеризира със светлочувствителност. С времето синият цвят на камъка избледнява, особено при често излагане на слънчева светлина, поради това е необходимо да се пази от такава, за да запази максимално дълго магнетичната си красота.

Най-полезни качества имат минералите в чистата си, изначална форма, както и в комбинация с благородни метали под формата на бижута. Поради разнообразието от нюанси, този великолепен камък e популярен сред любителите на изящните бижута. Съчетанието със сребро го прави неустоим и желан накит за дамите, а и не само за тях. Ако вече се чувствате изкушение да притежавате бижу с ларимар, разгледайте нашите предложения тук:

Бижута с Ларимар, предлагани от Обичка...


Абонирайте се за нашия Бюлетин и вземете
10% отстъпка за първа поръчка
Не, благодаря