Swipe to the left
МАЛАХИТ – защита от дълбините на земята

МАЛАХИТ – защита от дълбините на земята

14 октомври 2021 г.

Малахитът е широко разпространен минерал, който може да бъде открит в поразителни зелени нюанси, а впечатляващата наситеност на цвета му го прави един от най-разпознаваемите камъни в минералното царство. Като един от крехките материали, познати на ювелирите, този мистик заема достойно и магнетично място в кристалната плеяда. Още от дълбока древност хората ценели лекотата, с която се обработва, лесното му полиране и красивия рисунък от различни изумрудено зелени слоеве, които се дължат на големия процент медна руда в съдържанието му.

Тъмният смарагдов цвят на малахита може да завихри въображението ни към гори от кадифено зелено, меки пролетни дни, буйни планини и хладни водни потоци. Името на минерала произлиза от гръцкото malakos, което означава мек и отразява относителната му мекота. Въпреки че е камък, който задържа силата си, малахитът отваря сърцето, което е още една препратка към нежното наименование, което гърците са му дали.

Крехкостта му изисква да се избягва фасетирането, защото може да бъде изгубена част от красотата му. Често малахитените камъни се обработват допълнително с восък или смола, за да се увеличи устойчивостта им.

Сведенията за малахита датират от дълбока древност. По поречието между Суец и Синай, египтяните добивали в мините си мед, а заедно с него и малахит, който намирал широко приложение в изработката на статуи, амулети и интериорни мозайки. Фараоните стривали камъка и гримирали очите и миглите си със ситно смлян малахит.

Ако има руски камък, то това определено е малахита. Той бил един от символите на руското богатство и е толкова популярен през 19-ти век, че руските монарси облицовали с него цели стаи в дворците си. Посетителите на Ермитажа в Санкт Петербург и до ден днешен могат да видят великолепната „Малахитова зала“, която е служела като официална приемна на съпругата на Николай Първи.

В различните епохи малахитът достойно утвърждава ролята си на силен защитен камък срещу „злото око“ и магическите влияния отвън. Поверията разказват, че ако човек носи малахит в себе си, при предстояща опасност камъкът се разчупва на парчета и така предупреждава притежателя си.

Силата на малахита е голяма и това е един от камъните, признат като пречистващ и активиращ всички чакри. Той насърчава емоционалната стабилност и вътрешния баланс на човек. За да оказва благотворни влияние върху вас и да подпомага бизнес успеха ви, е достатъчно да държите в помещението парче полиран малахит.

Малахитът е достоен минерал за сърдечната чакра, на която оказва мощен ефект. Поставен върху нея спомага за освобождаване от стари травми и за хармонизирането й. Дисбалансът на сърдечната чакра може да бъде проявен, както ако позволим да бъде упражняван контрол върху нас, така и ако ние имаме контролираща роля спрямо околните. Зеленият цвят на камъка, така близък до природата, позволява не само да се пречистим, но и да се заземим и заредим с енергия. Поради интензивната си поглъщаща сила, този камък изисква да бъде пречистван по-често от останалите.

Особено предпочитан е срещу вредното влияние на фосфорисцираща светлина, атмосферни замърсявания, телевизори, електронни устройства, микровълнови печки и други изкуствени излъчватели. Поставен около тях, малахитът абсорбира вредните лъчения и ни предпазва. Камъкът буквално попива електромагнитните замърсявания.

Подсилван от зеления си цвят, малахитът е изключително благоприятен за бременните жени, защото насърчава растежа на бебето и го защитава. Символично зеленият цвят олицетворява подема и цъфтежа в природата. Някои го наричат камъка на жените, тъй като способства за преодоляване на женските сексуални проблеми, затрудненията с менструацията и процеса на раждане. Смята се, че малахитът резонира с женските полови органи и поради това има мощна енергийна сила върху тях и женската енергия. Работата с малахит може да бъде много ефективна, ако е носен като амулет или поставен върху чист плат на мястото на тялото, което има проблем.

Днес малахитът е известен със силата си да предпазва пътуващите със самолет, както и тези, които имат страхове от летене, като ги успокоява и защитава от инциденти.

В психологически аспект малахитът е камък на трансформацията. Извлича дълбоките чувства и причините за психосоматичните симптоми. Насърчава приемането на рискове и промени. Така той способства за освобождаване от съществуващите стари модели, учи как да поемем отговорност за действията, мислите и чувствата си. Мощен камък е и за лечение на емоционални травми, възникнали в ранното детство.

По отношение на любовта и приятелството малахитът е проводник на чистите междуличностни отношения, основани на искрена любов. Смята се, че това е скъпоценният камък на 13-та годишнина от сватбата.

Медитативните практики с малахит са препоръчителни за търсещата растеж душа. Разположен върху слънчевия сплит, води до пълно успокояване на емоциите. Споделянето на притеснения и травми на малахита в уединение, а след това поставянето му на открито за една нощ, ще подпомогне трайното освобождаване от тях. След тази практика, на сутринта го пречистете с течаща вода и оставете естествено да поеме слънчевите лъчи.

Малахитът не се приписва на нито една зодия. Той е универсален, ценен и мощен камък, който може да бъде притежание на всеки.

Ако почувствахте малахита като своя камък, разгледайте бижутата с него в нашата красива съкровищница и изберете своето.

Бижута с малахит, предлагани от Обичка...