Swipe to the left
ОПАЛ – великолепие от светлина и играта на цветовете - Част 1

ОПАЛ – великолепие от светлина и играта на цветовете - Част 1

25 май 2023 г.

Опалът е един от най-загадъчните скъпоценни камъни, на който са предавани различни мистични свойства през вековете. Представлява аморфна маса от силициев двуокис с високо водно съдържание – между 5 и 25%. Специфичната играта на цветове, която се наблюдава по повърхността на опала е резултат от дифракцията на светлината от малки, неравномерно, но плътно разположени силициеви сфери. Колкото по-големи са тези сфери, толкова по-интензивна и наситена е иридисценцията на камъка. Именно заради специфичното сияние, преплитащо целия слънчевия спектър, римляните го считали за най-ценния и магичен камък в минералното царство. Отново те му дават името „opalus”, което означава „скъпоценен камък“.

Опалът е седиментен камък, възникнал когато дъждовната вода прониква в сухата земя, голяма част от нея се изпарява, но оставащите твърди частици от силициев диоксид се отлагат в почвата между скалните маси. Те формират опалните образувания. Опалът може да се дехидратира, ако водата в него намалее, като това води до напукването му. Въпреки че камъкът е широко разпространен по цялата земя, опалът се счита за доста рядък. Това се дължи на факта, че депозитите съдържат твърде малко количество опал и те бързо се изчерпват.

опал

Един хубав скъпоценен опал може да проблясва във всеки цвят от видимия спектър с интензивност и качество, които надминават този на диаманта. Най-добрите опали имат цени за карат, които си съперничат с тези на диаманти, рубини, сапфири и изумруди.

Основни залежи на скъпоценен опал има в Австралия (около 95% от залежите), Етиопия, Бразилия, Мексико, Хондурас, и Кения.

Немалко древни поети, философи, мислители и владетели са отделили внимание на опала. Неземните му отблясъци са сравнявани с най-дълбоките и богати цветове в палитрите на художниците, с най-огнените и галактически, дори светлинни експлозии. В миналото хората били убедени, че опалът има космически произход. Те вярвали, че носи на притежатели си дарбата да пророкува и че има особена сила срещу болести.

Освен, че е с наситено съдържание на вода, опалът е известен със своята възприемчивост към топлината. Смятало се, че владее силата да свети, ако притежателят му е здрав и че губи светлината си, ако е болен. А всъщност, поради високата си температурна чувствителност, той „угасва“, ако приносителят му почине.

Богатото съдържание на вода и високата температурна чувствителност на опала, го причисляват като камък на водните зодии: Рак, Скорпион и Риби, в които емоциите надделяват. И като носещ основните качества на водните знаци, опалът способства приносителя си да прави по-лесно промяна и да развива вътрешно чувство за флуидност. По този начин стимулира процеса на освобождаване от задръжки. Благородната му версия пък се счита за камък на представителите на зодия Везни, известни със своя избор на шик, блясък и помпозност и съответно се води един от рождените камъни на октомври.

опал ползи

Опалът стимулира въображението като вдъхновява творческата съзидателност и спонтанността. Влияе изключително добре на сънищата, като ги изчиства от тъмно влияние, прави ги по-ясни и по-спокойни.

Опалът е камък на нежността и мекотата. Той има силата да улавя моментното психологическо състояние на човек и да го засилва. Затова духовната работа с него трябва да бъде внимателна.

Но това, с което е най-известен в минералното царство е, че има дарбата да прави притежателя си „невидим“ в ситуации, в които иска да остане в сянка! Тази негова заложба му носи и званието „Patronus furum“ - покровителят на крадците.

Очаквайте Част 2 на статията ни за опала след седмица!

Бижута с опал, предлагани от Обичка...


Абонирайте се за нашия Бюлетин и вземете
10% отстъпка за първа поръчка
Не, благодаря