Swipe to the left
ОПАЛ – великолепие от светлина и играта на цветовете Част 2

ОПАЛ – великолепие от светлина и играта на цветовете Част 2

1 юни 2023 г.

Светлината и сиянието в опала го даряват и със славата на камък на надеждата и чистотата.

Съществуват две основни разновидности на опала: обикновен и скъпоценен опал. Всяка от тези групи може да се раздели допълнително на още подгрупи, според своя цвят и произход, но ние ще разгледаме основните и най-важни от тях.

Обикновеният опал всъщност далеч не е обикновен, но често е с по-бледа и фина игра на цветовете поради по-малката концентрация на силициеви сфери. Той се среща на много места по света, включително и в България, около карето Първомай-Хасково-Кърджали. Обикновеният опал е светъл, полупрозрачен или безцветен. След обработка, ювелирите успяват да създадат от него красиви полускъпоценни камъни. При него могат да се обособят различни цветови версии:

 • Бял опал – силно пречистващ и хармонизиращ
 • Розов опал – лечител на емоциите и вдъхновител на въображението
 • Син опал – успокоява и засилва комуникацията на притежателя си
 • Кафяв и черен опал – подкрепят човек в процеса на депресивни състояния като му дават сила

Скъпоценният опал се открива изключително рядко, поради което стойността му може да е по-висока дори от тази на диаманта, а красотата му несъмнено е омайна. При него са обособени няколко категории, определени най-вече от различните цветове, в които се среща:

 • Черен опал – добива се само в един регион в Австралия - Лайтнинг Ридж (Lightning Ridge). Висококачествените камъни от този вид са голяма рядкост и са екстремно скъпи. Тонът на тялото на камъка е тъмен, плътността кристална или полупрозрачна, а върху нея има ярки цветни отблясъци и форми.

 • Тъмен/Сив опал– характеризират се с интензивни цветове със сивкав тон на тялото на камъка. Цветовите шарки са подобни на тези при черните опали. Добиват се в Австралия и Етиопия.

 • Светъл/бял опал – огнените цветове на дъгата играят върху бял или полупрозрачен млечен фон. Той е най-известен от всички цветови версии на камъка.

 • Болдър опал (Boulder opal) - най-ценен вид опал след черния. При него характерните иридисцентни петна са прикрепени към естествената скала гостоприемник, обикновено желязна руда. Този вид опал се добива само в Куинсленд, Австралия

 • Матричен опал (Matrix opal)Терминът матричен опал се използва, когато опалът е разпръснат в структурата на камъка и изглежда като плънка в порите на скалата, в която е образуван, обикновено пясъчник или глина. Този вид опал се добива само в Андамука, Австралия

 • Огненият опал варира от кафяво, през червено до оранжево-жълто. Опаловата иридисценция при него не е толкова изразена. Наричан е активатора на страстта и удоволствията, включително страстта към духовност. Този вид опали се наричат мексикански огнени опали и се добиват в Керетаро, Мексико. Древните жители на Мезоамерикаго наричали „камъкът на райската птица“.

 • Андамука опал – този вид опал се добива само в едноименната област в южна Австралия. Отличава се с пясъчен цвят на основата и необичайни цветови комбинации.


 • Кристален опал прозрачен или полупрозрачен опал със силно изразена и пленяваща игра на цветовете.

Ако почувствате обаянието на опала и той роди импулс да се докоснете до влиянието му, изберете красиво бижу с опал от нашата богата съкровищница!

Бижута с опал, предлагани от Обичка...


Абонирайте се за нашия Бюлетин и вземете
10% отстъпка за първа поръчка
Не, благодаря