Swipe to the left
ТАНЗАНИТ – елитният камък с висока вибрация

ТАНЗАНИТ – елитният камък с висока вибрация

30 ноември 2022 г.

Днес ще ви разкажем за един от редките камъни, добивани под екваториалните лъчи на африканското слънцето. Залежите му са толкова малко, че скоро ще бъде изчерпан и това ще го нареди сред най-желаните скъпоценни камъни в минералното царство.

Танзанитът е рядка виолетово-синя разновидност на минерала зоизит, а името му идва от Танзания, където за първи път е открит. На нейна територия, в близост до планината Калиманджаро, в края на 60-те години на миналия век са открити първите танзанити, неизвестни за тогавашните търсачи на скъпоценности. Смята се, че танзанитът е на възраст над 585 милиона години.

бижута с танзанит

За кратко време танзанитът добива световна популярност и бързо завладява сърцата на любителите на камъни. Сред ценителите на сините скъпоценни камъни се нарежда на второ място, след сапфира. Всъщност танзанитът, открит едва преди 50 години, вече е заел почетно място до „голямата четворка“, а именно диамант, рубин, сапфир и изумруд. Изумително, нали?

Танзанитът притежава така наречен „александритов“ ефект – променя цвета си в зависимост от ъгъла на наблюдение. В 80% от случаите цветът му се запазва син, а останалите 20% са в преливащи лилави оттенъци. В сините нюанси на танзанита се крие магията на дива Африка. Мистериите, изградени край камъка и редките му находища са истинско предизвикателство за ювелирите от цял свят. Независимо че има малко информация и липса на легенди за миналото му, около находищата в Африка младите родилки от дълбока древност носят сини мъниста и плат, за да дарят със здраве и щастлив живот рожбите си. Това е един от най-древните запазени обичаи в Танзания.

Ако попаднете на израза „Най-красивият камък, откриван някога в последните 2000 години“ то бъдете убедени, че става дума за танзанита! Смята се, че камъкът с разкошен лавандулов цвят и уникален блясък дарява притежателя си с любов, разкош и благополучие. Изключително предпочитан талисман за желаещите семейно благоденствие и богатство.

Работата с танзанит изисква умения и усет за обработка. Камъкът е устойчив на висока температура. При нагряване над 600 градуса той променя цвета си и придобива впечатляващия син и дълбок цвят. Днес почти всички открити танзанити се нагряват, за да се получи този желан оттенък. Много малка част от находките са с този наситен цвят и нямат нужда от топлинна обработка. Тъй като е открит сравнително скоро, този камък има малко имитации или синтетични аналози, ала с всеки изминал ден тази тенденция се променя, заради ограничените му залежи.

Танзанитът успява да трансформира негативната енергия в положителна като облекчава стреса и депресията, замествайки ги с доверие и сигурност. Мощен камък, който дава силата да устоите на поривите, без да се влияете от останалите. Помага на притежателя си да осъзнае своето призвание на този свят и с времето да разгърне своя потенциал. Смята се, че се притежава предимно от високо напреднали хора, които все още не са разпознали напълно вътрешната си сила. Камъкът подсилва креативността и спомага за реализиране на нови идеи и модели в живота ни.

танзанит ползи

По отношение на физическото тяло, носенето на танзанит влияе изключително лечебно върху укрепване на имунната система и по-добро функциониране на сърцето, далака, панкреаса, белите дробове, гърлото и гърдите. Танзанитът трябва да се носи дълго, тъй като има бавно действие.

Пленителната красота на танзанита е неповторима. Носен на бижу, той ще ви дари с изобилие, памет, положителна нагласа към света и сила при посрещане на предизвикателствата.

Танзанитът определено има своето място сред любителите на цветни камъни. Очаровани ли сте вече? Разгледайте сребърните бижута с танзанит в нашата богата съкровищница!

Бижута с танзанит, предлагани от Обичка...


Абонирайте се за нашия Бюлетин и вземете
10% отстъпка за първа поръчка
Не, благодаря