Swipe to the left
ТУРМАЛИН – най-разноцветният камък  в минералното царство

ТУРМАЛИН – най-разноцветният камък в минералното царство

26 август 2022 г.

Турмалинът е от най-популярните и интересни скъпоценни камъни в света. Това е и най-многоцветния минерал, защото може да бъде открит в различни разцветки и техни нюанси. Отделните цветови разновидности на турмалина носят различни имена: розовият и малиновият турмалин са известни като „елбаит“, червеният - „рубелит“, зеленикавите се наричат „верделит“, черният турмалин е „шерл“, „ахроит“ е безцветният и т.н. Цветовото разнообразие на този камък е толкова обширно, че експертите по минерали все още имат съмнения дали в короните на древните крале рубините не са били всъщност турмалини...

Дори и да се причисляват към даден цвят, отделните турмалини има различни нюанси. За дизайнерите на бижута този камък е истинско вдъхновение.

Най-големите залежи на турмалин са в Бразилия, като откритите камъни варират от няколко милиметрови до такива с тегло над 100 кг. Kамъкът се добива и в Шри Ланка, Калифорния, Индия, Урал. Турмалинови находки има и в България – Витоша, Странджа и в Родопите.

Името на камъка е с произход от Шри Ланка. Наименован е със сингалската думa „tura mali”, в превод – камък с премесени цветове.

При промяна в условията на формиране, някои турмалини придобиват няколко цвята наведнъж, които плавно преливат един в друг.. Това ги прави изключително редки. Такъв например е турмалинът диня, който съдържа цветово зониране на червeникаво, бяло и зелено.

Турмалинът има силно изявени лечебни и психологически свойства. Известен е като камъка, който засилва спокойствието, удовлетвореността от живота, толерантността към хората и силно стимулира междуличностното разбирателство. Вярва се, че балансира двете мозъчни полукълба и променя негативните мисли и нагласи в позитивни. Особено препоръчително е да заспите с турмалин в ръка или да го поставите под възглавницата си, ако искате да осъществите връзка с висшите енергии и невидимия свят. Поради това е известен като мощен камък за ченълинг.

Различните цветове турмалин притежават различно магично въздействие. Многоцветността на минерала е изключително благоприятна за работа със слънчевия спектър. Различните цветове имат специфично въздейстиве върху енергийното тяло на човек.

Розовият турмалин е афродизиак и най-любовния вид от всички. Той засилва сърдечната чакра, стимулира и привлича любовта във всичките й форми, приятелството и съчувствието към ближния. Особено мощно въздействие има върху емоционалното тяло. Препоръчва се за подмладяване на клетките и регенерацията им. Въздействието на розовата разновидност на камъка наподобява това на розовия кварц и може да бъде достоен негов заместител.

Зеленият турмалин е класическият цвят за този минерал. Носи материално благополучие, увеличава потока на парите в живота и дарява с цялостно благоденствие. Отваря чакрата на сърцето, повишава чувството на състрадание, нежност, търпение и за принадлежност. Ако имате нужда от заземяване и установяване на стабилност, това е вашият цвят на минерала турмалин.

Червеният турмалин стимулира физическото тяло, засилва огъня и дава хъс за живота, като помага да преодолеем бездействието и пасивността си. Той ще ви дари с активност и ще повиши творческите способности на всички нива

Особено интересен е черният турмалин, от който има богати залежи по цял свят. Обвит в мистика, това е предпочитания камък при обреди и ритуали още от дълбока древност. Вярва се, че черният турмалин спомага за изграждане на щит около физическото тяло. По този начин го предпазва от психически атаки и вмешателство на чужди енергии. Това, което го прави особено силен е, че способства трансформацията на тъмните и тежки мисли в положителни. Държейки около себе си малко късче черен турмалин, вие ще бъдете защитени от насочените към вас неблагоприятни потоци спрямо енергийното ви поле. Черният турмалин също е особено ценен при защита от вредното енергийно лъчение на електроуредите.

Синият турмалин стимулира мащабните мисли и дела. Носенето му в близост до тялото ще разшири кръзора, ще увеличи страстта към ежедневните занимания и работата ви. Ако все още не сте открили своето вдъхновение в работата, ще ви насочи към тази, която е благоприятна за вас. Особено подходящ е ако имате непреработени детски травми, които пазите в тайна или от които не сте се освободили. Синият турмалин способства за разтваряне на тъгата като активира духовната работа и личностното израстване. Той носи кураж, оптимизъм, широта на мисли и дела.

За ювелирите по цял свят турмалинът е много любим камък, заради цветното си многообразие. За притежателите му пък е една вълнуваща магия. Независимо кой цвят предпочитате, то енергийното въздействие ще бъде осезаемо, а украшенията с него ще подчертаят личния ви стил и красота.

Ако четейки статията вече сте пленени от турмалина, изберете си бижу с него от нашата съкровищница:

Бижута с Турмалин, предлагани от Обичка...


Абонирайте се за нашия Бюлетин и вземете
10% отстъпка за първа поръчка
Не, благодаря