Swipe to the left
ТЮРКОАЗ – Камъкът на щастието

ТЮРКОАЗ – Камъкът на щастието

1 септември 2021 г.

Тюркоазът е един от най-древните и мистични камъни в минералния свят, носител на енергията на предците. Този величествен небесносин камък, с уникална пастелна красота, присъства в живота на хората от дълбока древност и е доказал благотворното си влияние във всички аспекти на човешкия живот.

Почитан от ацтеки и египетски фараони от хилядолетия, тюркоазът е свещен камък за коренните индиански народи от Северна Америка. Шамани и магове залагат на него при ритуали за гадаене на бъдещето, a носен като талисман се е вярвало, че ще осигури щастие и дълголетие. В древен Китай и Тибет тюркоазът е издигнат в култ, и се смята, че предпазва от зли сили, носи просперитет и здраве.

Името на тюркоаза означава „турски камък“ (pierre turquoise), въпреки че Турция не разполага с находища. Дадено му е от французите, тъй като е внасян от в Европа през Турция от Персия, където е бил най-големият пазар за този природен дар. Най-старите мини за добиване на тюркоаз се намират в Египет и в Централна Азия, но най-висококачествените минерали се добиват на ръка в Иран.

бижута с тюркоазЦветът на тюркоаза зависи от съдържанието на желязо и мед в камъка. Сините нюанси се появяват, когато има мед в скалата, докато железният оксид придава на камъка зеленикав тон.

Тюркоазът е пречистващ камък, символизиращ бодростта на душата. Предпочитан е за защитен амулет, а успокояващият цвят на този полускъпоценен минерал уравновесява и допринася за общуването между физическия и духовния свят. Бижутата и тaлиcмaнитe, yĸpaceни c нeгo, пoдпoмaгaт яcнoвидcтвoтo и вдъxнoвявaт, носят развитие и просперитет на хора, които имат чисти мисли и намерения.

Светлосиният тюркоаз се предпочита за създаване на вътрешна хармония, a подарен от любяща ръка носи щастие и късмет. Спомага за медитация и разгръщане на творческия потенциал. Стимулира ума и емоционалното равновесие, като същевременно регенерира тъканите и тонизира цялото тяло.

Тюркоазът защитава и балансира чакрите, като е особено ефективен за петата гърлената чакра Вишудхи, която е разположена в областта на щитовидната жлеза. Има силата да освобождава задръжките и да подпомага свободното изразяване. Подходящ за интровертни и срамежливи хора, които изпитват притеснение да комуникират пред големи групи хора.

Бижутата от тюркоаз са изключително красиви, най-вече в комбинация със сребро, тъй като именно този метал най-добре въздейства върху минерала и разгръща неговия благоприятен потенциал. За да запазим камъка и бижутата с него за по-дълго време е важно да знаем как да се грижим за него.

тюркоаз

Тюркоазът е сравнително мек и е податлив на повреди и обезцветяване. Камъкът не понася висока влажност и високи температури. Препоръчваме да се пази от пряка слънчева светлина и да няма допир до мазнина, пот, козметични продукти, както и домакински препарати и абразивни средства, тъй като бързо абсорбира всичко. Почиства се само с парче плат и вода, без да се накисва предварително, като след почистване се подсушава добре.

С времето камъкът естествено потъмнява, което го прави още по-ценен и уникален за притежателя му.

Потопете се в меките небесносини цветове и пречистващата балансираща енергия на тюркоаза!

Разгледайте всички прекрасни бижута с тюркоаз в съкровищницата на Обичка!


Абонирайте се за нашия Бюлетин и вземете
10% отстъпка за първа поръчка
Не, благодаря